Buitengerechtelijke bescherming

JustWatch

 
 

EEN BETERE NAAM VOOR LASTGEVING IN HET KADER VAN BUITENGERECHTELIJKE BESCHERMING: PLAATSVERTROUWING (OF ZORGVOLMACHT)


Er dreigt taalkundige en juridische verwarring tussen de gemeenrechtelijke mogelijkheden van ‘lastgeving’ en de specifieke ‘lastgeving’, die de buitengerechtelijke bescherming organiseert.

De verwarring tussen de ‘lastgeving’ als klassieke ‘volmacht’ van art. 1984 – 2010 BW en de lastgeving als organisatie van buitengerechtelijke bescherming (art. 490 BW) moet  in elk geval vermeden worden.

De ‘lastgeving’ volgens art. 490 BW vergt overigens nog veel méér vertrouwen tussen lastgever en lasthebber want in tegenstelling tot de klassieke volmacht zal zij dus gebruikt worden wanneer de lastgever wegens zijn gezondheidstoestand niet eens meer in staat zal zijn zich rekenschap te geven van het gebruik dat van die lastgeving wordt gemaakt.


Dat leidt tot verdienstelijke pogingen om die overigens aartslelijke lastige term van ‘lastgeving’ (what’s in a word) een meer specifiek etiket te geven als ‘zorgvolmacht’, ‘voorzorg(s)volmacht’ of – waarom niet - ‘plaatsvertrouwing’.


Zorgjustitie verdient inderdaad een eigen, heerlijk-helder en attent vocabularium. 


Vandaar mijn voorstel om ‘lastgeving’, ‘lastgever’ en ‘lasthebber’ niet alleen #heerlijkhelder ;-) @hautekiet @AnnDeCraemer op Twitter) maar ook vriendelijker en menselijker vervangen door ‘plaatsvertrouwing’, ‘plaatsvertrouwer’, en ‘plaatsvertrouwde’.


Het gaat er inderdaad essentieel om dat iemand zijn plaats toevertrouwt aan iemand anders voor het geval hij/zij zelf zijn/haar materiële belangen niet meer behoorlijk zou kunnen waarnemen.


Het notariaat verkiest de term ‘zorgvolmacht’, maar ik ben daar niet zo’n fan van. Immers betreft deze buitengerechtelijke bescherming binnen het kader van art 490 BW inderdaad enkel materiële (dus bv. financiële, vermogensrechtelijke) belangen  terwijl ‘zorg’ ook naar persoonlijke, immateriële belangen refereert. Over dat laatste: zie m’n tip helemaal onderaan in verband met Advance Care Planning (toegelicht tijdens m’n seminaries en lezingen).


Graag verwijs ik naar de uitvoerige motivering in de blog van 03 07 2018 die ik daarover schreef onder de titel

‘Zachtere taal voor zorgjustitie.


Dat pleidooi herhaalde ik ondertussen in m’n analyse van het Wetsontwerp Geens (in De Juristenkrant van 24 10 2018)


TERUG NAAR HET HOOFDMENU BEWINDVOERING : klik hier.


DISCLAIMER:

ook deze blog houdt overeenkomstig de disclaimer (link hier) geen juridisch advies in. Contacteer daarvoor een advocaat of een notaris. Verifieer ook updates van deze pagina of volg mijn Summer School over bewindvoering (data via de home pagina).

BUITENGERECHTELIJKE BESCHERMING: de ‘lastgeving’ ook ‘voorzorgvolmacht’ genoemd of ... ‘plaatsvertrouwing’.

“Recht spreken kan het verhaal worden waardoor de rechter mens wordt, en de mensen menselijker maakt. Daar wortelt zijn vrijheid, en zijn verantwoordelijkheid.” (*)

G. Rommel, vrederechter St. Gillis B.